XXII такмичење у беседништву

8dec2016 768

            Tакмичење у беседништву студената Правног факултета у Новом Саду одржано је 8. децембра 2016. године. Беседници су се такмичили у две дисциплине: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле Гвожђе се кује док је вруће и Највеће право, највећа неправда (Summum ius, summa iniuria). Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: првакиња драме Српског народног позоришта глумица Александра Плескоњић-Илић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, председник Вишег суда у Новом Саду мр Дарко Тадић, адвокат Милан Борђошки, солиста опере Српског народног позоришта Жељко Андрић, као и продекани нашег факултета проф. др Татјана Бугарски и проф. др Бранислав Ристивојевић.

Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студент I године, Данило Лучић, са беседом под називом Ћелија. Он је, такође, освојио и прво место у категорији слободна тема, као и гласове публике. У категорији задата тема, прво место је припало Маји Сегединац, студенткињи I године, која је говорила на тему Гвожђе се кује док је вруће. Друго место у дисциплини слободна тема је освојила студенткиња III године, Срђана Јованић са беседом  Вршњачко насиље – закон јачег или закон храброг и хероја, док је друго место у дисиплини задата тема припало студенткињи I године, Јелени Танасић, која је представила беседу на тему Највеће право, највећа неправда. Факултет је победницима и осталим такмичарима припремио прикладне поклоне.

Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број гостију. Поред наших наставника и сарадника, студената нашег факултета, свечаности су присуствовали и председник Покрајинске владе, Игор Мировић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност, проф. др Зоран Милошевић, као и представници правосуђа и других државних и културних институција.

XXIII такмичење у беседништву

7dec2017 768

            Tакмичење у беседништву студената Правног факултета у Новом Саду одржано је 7. децембра 2017. године. Беседници су се такмичили у две дисциплине: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле Истина као граница слободе говора и Право је вештина доброг и правичног (Ius est ars boni et aequi). Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: председник Вишег суда у Новом Саду мр Дарко Тадић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, адвокат Зоран Копривица, као и професори нашег факултета Гордана Дракић и продекан Бранислав Ристивојевић.

Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студенткиња II године, Јана Атељевић, са беседом под називом Разлике. Она је, такође, освојила и прво место у категорији слободна тема, као и гласове публике. У категорији задата тема, прво место је припало Николи Сибинчићу, студенту III године, који је говорио на тему Истина као граница слободе говора. Друго место у дисциплини слободна тема је освојила студенткиња II године, Маја Сегединац са беседом Докле више?, док је друго место у дисиплини задата тема припало студенту II године, Срђану Хромишу, који је представио беседу на тему Истина као граница слободе говора. Факултет је победницима и осталим такмичарима припремио прикладне поклоне.

Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број гостију. Поред наших наставника и сарадника, студената нашег факултета, свечаности су присуствовали представници Покрајинске владе, правосуђа и других државних и културних институција.

Краљевско национално такмичење у беседништву

8dec2017 768

На Краљевском двору у Београду, 8. децембра 2017. године, одржано је Краљевско национално такмичење у беседништву у коме су учествовали победници из свих 5 универзитетских центара у Србији: Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ниша и Новог Пазара. Учеснике је оцењивао жири у следећем саставу: академик Матија Бећковић, арх. Драгомир Ацовић, члан Крунског већа Краљевског дома Карађорђевића, писац Предраг Марковић и др Милан Ст. Протић, историчар и политичар. Представници нашег факултета су били прошлогодишњи победници Такмичења у беседништву студената Правног факултета у Новом Саду, Данило Лучић и Маја Сегединац, студенти II године, који су и овом приликом бриљирали. Маја Сегединац је на националном такмичењу освојила прво место са беседом Докле више?, док је Данило Лучић заузео треће место са беседом Ћелија.

XXIV такмичење у беседништву

Važna informacija 4Студенти Правног факултета Универзитета у Новом Саду су се, 6. децембра 2018. године, по 24. пут надметали у беседништву. Беседници су се такмичили у две категорије: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле Без муке нема науке и Судија треба да води рачуна о правичности (Iudex aequitatem semper spectare debet). Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, адвокат Зоран Копривица, као и продекани нашег факултета проф. др Гордана Дракић и проф. др Слободан Орловић.

 

Ucesnici

Конкуренција је била веома оштра, имајући у виду чињеницу да су снаге одмеравали како већ искусни беседници, победници у обе дисциплине са претходна два такмичења, тако и најмлађе генерације беседника, које су се представиле у лепом светлу и успеле да стану раме уз раме са сада већ старим зналцима красноречја. Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студенткиња III године, Mаја Сегединац, са беседом под називом Не сутра – данас. Прво место у категорији слободна тема је освојила Оливера Цвијетић, студенткиња I године, са беседом Говор је слика душе. У категорији задата тема, прво место је припало Алекси Томановићу, студенту II године, који је говорио на тему Судија треба да води рачуна о правичности. Друго место у дисциплини слободна тема је освојила студенткиња II године, Теодора Јовановић са беседом Сумрак вредности као изговор, док је друго место у дисциплини задата тема припало студенту I године, Мирку Јешићу, који је представио беседу на тему Без муке нема науке. Гласове публике је добио студент IV године, Никола Сибинчић са говором на задату темуСудија треба да води рачуна о правичности. Факултет је победницима припремио прикладне поклоне.

 

Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број гостију. Поред наших наставника и сарадника, студената нашег факултета, свечаности су присуствовали представници Покрајинске владе, правосуђа и других државних и културних институција.

 

Такмичење у симулацији суђења у Бањој Луци

TakmicariBanjaLuka

Студенти Правног факултета у Новом Саду су од 18. до 20. маја 2019. године учествовали на такмичењу у симулацији суђења пред Европским судом за људска права у Бањој Луци у организацији „Civil Rights Defenders“.  У укупном пласману, новосадски тим је заузео треће место. У групној фази такмичења тим је освојио и специјалну награду за прво место као најбољи у групи Д, док је у писаној фази такмичења, за поднесак Суду, освојено друго место. Симулација суђења пред Европским судом за људска права састоји се из две фазе. У првом - писаном делу такмичења, студенти су на основу добијеног случаја имали задатак да утврде о којим повредама људских права из Европске конвенције се ради и да, након тога, претрагом судске праксе, као и научне и стручне литературе пронађу адекватну правну аргументацију. У другом - усменом делу такмичења, студенти су симулирали јавну расправу пред Судом. У групној фази такмичења тим Правног факултета у Новом Саду, који је наступао под именом чувеног академика др Радомира Лукића, савладао је тимове „Iudex“ Правног факултета Универзитета у Сарајеву и „Гавро Вуковић“ Унивезитета Доња Горица из Подгорице, док је у првој полуфиналној рунди однео победу над тимом „Хенрик Стеска“ са Правног факултета Универзитета у Љубљани. Новосадски тим чинили су студенти: Ангелина Илић, Ненад Спасојевић и Нина Протић, на страни заступника подносиоца представке и Јелена Фрљановић, Јасна Мандић и Александар Пејић, на страни представника тужене државе. Академски тренери тима били су Остоја Калаба и Јована Петровић. Велику помоћ и подршку током припрема такмичарима су указали доц. др Бојан Тубић, као и бројни професори и асистенти са Факултета.

XXV ТАКМИЧЕЊЕ У БЕСЕДНИШТВУ

Važna informacija 4Студенти Правног факултета Универзитета у Новом Саду су се 5. децембра 2019. године, јубиларни, 25. пут, надметали у беседништву. Беседници су се такмичили у две категорије: слободна тема и задата тема. Ове године задате теме су биле Ко другоме јаму копа, сам у њу упада и Часно живети, другога не повредити, свакоме његово доделити (Honeste vivere, alterum non laedere, suum cuique tribuere). Такмичаре је оцењивао жири у следећем саставу: председник Апелационог суда у Новом Саду мр Дарко Тадић, покрајински секретар за урбанизам и заштиту животне средине Владимир Галић, адвокат Зоран Копривица, као и продекани нашег факултета проф. др Татјана Бугарски, проф. др Гордана Дракић и проф. др Слободан Орловић.

 

Besednistvo2019

У конкуренцији су били како већ искусни беседници, тако и најмлађа генерација беседника, која је бриљирала, а судећи према оценама жирија, чак и надмашила старије колеге. Свеукупни победник такмичења је, према оцени жирија, студенткиња I године, Драгана Николић, са беседом под називом Мигранти. Она је, такође, освојила и прво место у категорији слободна тема. У категорији задата тема, прво место је припало Теодори Јанић, студенткињи III године, која је говорила на тему Часно живети, другога не повредити, свакоме његово доделити. Друго место у дисциплини слободна тема, као и гласове публике је освојио студент IV године, Данило Лучић са беседом Лакши пут, док је друго место у дисциплини задата тема припало студенту I године, Александру Малешевићу, који је представио беседу на тему Часно живети, другога не повредити, свакоме његово доделити. Факултет је, као и сваке године, победницима припремио прикладне поклоне.

Besednistvo2019 ucesnici

Овогодишњем такмичењу у беседништву је присуствовао велики број гостију. Поред наших наставника и сарадника, студената нашег факултета, свечаности су присуствовали представници Покрајинске владе, правосуђа и других државних и културних институција.

mic

Упишите

ПРАВНИ

Дипломирани правник је професија која се директно везује за вршење државне власти  и вршење најзначајнијих друштвених функција.

Гарантујемо вам

ЗНАЊЕ

Успеси на међународним такмичењима потврђују наш квалитет.

Остварите

ПРАКСУ

у државним институцијама и кроз правне клинике.

прочитајте више...

Ко је на мрежи: 115 гостију и нема пријављених чланова